Dovolená v Polsku aneb po stopách gotických zámků – část 3

Naše letošní dovolená v Polsku směřovala zejména k poznávání historie. V předchozích dvou částech jsme se už spolu podívali na takové skvosty, jakými jsou například Malbork, nebo třeba Kwidzyn. V dnešní závěrečné části se seznámíme s možná menšími, ale neméně kouzelnými gotickými stavbami.

Lębork

Po návštěvě Malborku jsme si dali pár dní u moře a obdivovali neuvěřitelně krásné město Gdaňsk. O tom ale až někdy jindy. Další gotická zastávka bylo městečko Lębork. Zámek v Lęborku není nijak výraznou stavbou, ale nás tady mnohem více zaujalo muzeum a město samotné. 

Muzeum nabízí takový průřez historií od archeologických vykopávek, přes ukázku zařízené domácnosti na přelomu 19. a 20. století, až po “novodobou” výstavu hraček (novodobou ve smyslu druhé poloviny 20. století). Hračky nás fakt zaujaly, protože jsme ukazovali dětem, s čím jsme si doma hráli my. Něčemu nechtěly moc věřit a diskuse se stočila k tomu, jestli jsme si hráli také s kamením. Ale to je zase jiný příběh. 🙂

Co nás ale naprosto uchvátilo, je město samotné. Dochované a velice udržované zbytky opevnění doplňují nově zrekonstruované věže, ve kterých jsou bezplatně zpřístupněné další expozice muzea. Za zmínku stojí rozhodně kontrast, kdy na jedné straně máte před očima úžasný kostel Svatého Jakuba z přelomu 14. a 15. století, otočíte se a obdivujete opevnění s obrannou věží a hned za zdí stojí panelový dům. Na první pohled to člověka zaskočí, kroutí nad tím výjevem nevěřícně hlavou… Jenže pak jsme si uvědomili, že to je prostě součást našich dějin. 

V Lęborku stojí určitě za návštěvu ještě Staroměstská ulice, kde se dochovala celá řada původně německých staveb. Ty svou architekturou krášlí pěší zónu a poskytují určitý vhled do historie, jak tohle město muselo být krásné. O tom jsme se mimochodem přesvědčili i předtím v muzeu, kde je vystavena spousta dobových obrázků.

A jako třešnička na dortu je tu ještě bývalá vodárenská věž. Jednak je z ní perfektní výhled na město a je zde i moderní a interaktivní expozice muzea. A mimochodem – už jste někdy viděli nádrž vodárenské věže zevnitř? Za nás Lębork fakt pecka!

Bytów

V Lęborku jsme zůstali až dlouho do odpoledne, a tak jsme po se rozhodli cestou do Bytówa přespat. Vybrali jsme moc hezký kemp ekajaki.pl, který se nachází hned na břehu jezera Jasieň. To je do Bytówa co by kamenem dohodil. Dáváme večer ještě projížďku na paddleboardu a ráno vyrážíme směr Bytów.

Travelers' Map is loading...
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.

Parkujeme na parkovišti hned pod zámkem. Stavba zámku započala na samém konci 14. století a stojí za ní opět Řád německých rytířů. Původně pevnost byla umístěna na vyvýšené místo nad městem, což byla z pohledu obrany strategická poloha. Hlavní úlohou Bytówa byla v tehdejší době zejména obrana hranic a také útočiště pro rytíře, kteří putovali ze západní Evropy směrem do Malborku.

Bytów

Netrvá dlouho a během třináctileté války v polovině 15. století získává Bytówský zámek polský král Kazimír IV. Jagellonský. Zámek je pak téměř zničen švédskými vojsky v polovině 17. století. V naší novodobé historii pak dochází k jeho rekonstrukci do stávající podoby.

V dnešní době našel v jižním křídle své místo hotel, zatímco severní křídlo (obnovené až v roce 1991) poskytuje útočiště muzeu západního Kašubska. Během prohlídky muzea se projdete nejen nejstarším severním křídlem zámku, ale dostanete se také na ochozy, ze kterých je pěkný pohled na celé nádvoří. 

Tip: každé pondělí je expozice muzea pro návštěvníky přístupná zdarma. 

Człuchów

Posledním naším zastavením se stal zámek Człuchów. Zaparkovali jsme dole hned pod zámkem a vyrazili na prohlídku. Zvenku si člověk na první pohled řekne, že se jedná možná jen o trochu větší kostel se zvláštní věží. Ale muzeum (a audio průvodce) vás provede mimo jiné právě bohatou historií tohoto místa. 

Czluchów
Ze zámku Czluchów se zachovala již jen jediná věž. Dnes kostelní. Přesto je prohlídka a expozice velice atraktivní.

Nám se tady nejvíce líbily asi tři věci: 1) Expozice opravdu velmi detailně představí historii celé stavby, její původní podobu a postupný přerod do té současné. 2) Odkryté pozůstatky již neexistujících částí hradu dávají jasnou představu o jeho původních rozměrech a způsobu užití. Procházíte se po ocelových plošinách a informační tabule vám názorně vysvětlí, jak to tu tenkrát vypadalo. (Poznámka na okraj – tahle část byla během naší návštěvy zavřená, ale já si nevšiml zákazové cedule a pár minut, než mě na to vlídně upozornili místní průvodci, jsem se tu přece prošel). 🙂 3) Prohlídka hlavní věže nabízí netradiční zážitek – dostanete se až k úplným základům, stejně jako na vyhlídkový ochoz úplně nahoře.

Ještě jedna věc, kterou jsem zatím v žádném jiném muzeu nevidět. Dobová videa z 19. a počátku 20. století. V muzeu vzali historické fotografie, natočili k nim videosekvence s herci a pomocí klíčovací techniky a postprodukce rozhýbali původní město. Na velké obrazovce si tak můžete udělat představu, jak to ve Człuchówě naživo vypadalo před více než sto lety. Moc hezký nápad a ještě povedenější realizace!

Co nás na Polsku a jeho gotické historii zaujalo?

Těch věcí je několik. Když začnu Polskem samotným, tak musím jednoznačně vyzdvihnout úpravu a čistotu veřejných prostranství. Všechna města, co jsme navštívili, vynikala tím, že mají krásně upravená a čistá náměstí a veřejný prostor obecně. Kvůli ne vždy idylické historii nenajdete úplně často kromě historického zámeckého komplexu či kostela nějaké další historické centrum města. Náměstí jsou nezřídka tvořena stavbami sídlištního typu. Ale to náměstí je upravené, s kvetoucími záhony, čistým posezením a často třeba cukrárnou či kavárnou. A to je neskutečně příjemné a vytváří pohodovou atmosféru.

Když půjdu ke gotické historii, tak tam bych vyzdvihnul dvě věci, co stojí podle mého názoru za pozornost. Tou první je fakt, že z našich zeměpisných šířek jsme zvyklí na kamenné stavby z období gotiky. V Polsku byl ale kámen příliš drahý a musel by se dovážet z velké dálky. A tak volili jako stavební materiál cihly. To mě docela zaujalo…

A pak asi ta nejzásadnější věc… Drtivá většina gotických zámků utrpěla během konce druhé světové války obrovská poškození. Jejich stávající až dokonale upravená podoba je obtížně uvěřitelná. A za to patří všem zúčastněným neskutečný obdiv a poděkování. Díky jejich neskutečnému úsilí se dneska můžeme kochat takovými skvosty, jakými jsou například (ale rozhodně ne jenom!) Malbork nebo třeba Lębork. 

Dovolená v Polsku – závěr

Doufám, že vám povídání o naší letošní cestě Polskem přišlo zajímavé a užitečné. Za nás určitě všemi deseti doporučuji zařadit na vaše cesty návštěvu alespoň některých gotických památek Polska. Neuděláte chybu, ať se rozhodnete pro jakékoli z uvedených míst. Přiblíží vám to bohatou polskou historii, o které my (my jako Vanisti, ale myslím si, že i my jako Češi) toho bohužel víme poměrně málo. Tak se třeba někdy příště v Polsku společně potkáme!

Úkol spolufinancovaný z prostředků Warmińsko-Mazurského vojvodství a Pomořanskou vojvodskou samosprávou.

Warmia Mazury
Samorzad Wojewodztwa Pomorskiego

Bude vás také zajímat

Newsletter

Přihlaš se k pravidelnému odběru novinek z webu a nic ti neunikne.
Jednodušší už to být nemůže!

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

spot_img

Nejnovější

PODCAST: Caravan Salon Düsseldorf 2024 a novinky ve Studiu Karavan

Studio Karavan přichází v nové podobě! Ke mně se přidává nově Honza Bordovský z CamperLIFE.cz. V tomto díle jsme vám představili novinky z letošního...

Bezděz a okolí obytným vozem s přespáním zdarma

Babí léto přímo lákalo k prodlouženému víkendu a poznávání krás naší vlasti. A při bloudění mapou padla volba na Bezděz a sportovně rekreační areál...

PODCAST: Stanová střecha na vestavbu – co obnáší její montáž a jak se s ní žije?

Stanová střecha, to je moje srdeční záležitost. Za mě je to jedna z nejlepších cest, jak jak výrazně zvětšit prostor obytného auta. Ano, má...

Thule VeloTrack – nosič elektrokol na zadní křídlové dveře

Thule VeloTrack je další evolucí nosičů určených k převozu kol na zadních křídlových dveřích. Limitem těchto nosičů bývá jejich nosnost. Thule VeloTrack však svou...

CI Kyros 7 Vantastic (2025) – tohle jsme ještě neviděli!

CI Kyros 7 Vantastic je vestavba, která mě po dlouhé době fakt překvapila! Takhle nezvykle pojatý půdorys a takovou odvahu bych zrovna od firmy...