TEST: Knaus Tourer CUV 500MQ (2023) – díl 1 – představení a první dojmy

Je tomu něco málo přes rok, co Knaus ohromil karavanistický svět svým inovativním modelem Knaus Tourer CUV. Zcela unikátní koncept zdvihací střechy dává vyniknout jízdním kvalitám zvoleného podvozku Volkswagen T6.1. Jak tohle auto funguje v praxi? Na to jsme se podívali v našem tradičním testu, který by nemohl proběhnout nebýt společnosti CAMPERVANS.cz, která nám vůz zapůjčila.

Knaus Tourer CUV se představuje

Minulý rok na Caravan Salonu v Düsseldorfu Knaus překvapil veřejnost představením dvou modelů obytných aut netradičně postavených na podvozku Volkswagen T6.1. Zatímco první z nich, Knaus Tourer Van, navazuje na model Knaus Traveller z počátku 90. let, Knaus Tourer CUV je naprostou novinkou. Se svým sesterským Tourer Vanem ale sdílí nejen podvozek, ale i dva půdorysy, ze kterých je možné vybírat. I z tohoto důvodu se budu v tomto testu nezřídka odkazovat na náš test sesterského modelu Tourer Van, který jsme zveřejnili na začátku letošní sezóny.

Podvozek a motorizace

Základem vozu Knaus Tourer CUV je Volkswagen T6.1 v provedení valník. Jeho obrázek vás ostatně po každém usednutí za volant přivítá na přístrojovém panelu. Celková hmotnost vozidla je v základu 3.200kg, kterou lze za příplatek zvýšit až na 3.500kg. V kombinaci s pohotovostní hmotností 2.726kg (v testu jsme měli speciálně vybavený model CUVISION, základní CUV začíná s hmotností na číslici 2.650kg) lze dosáhnout v dané třídě nevídané doložnosti hodně přes 700kg.

Knaus Tourer CUVISION má oproti klasickému CUV nějakou tu výbavu navíc, která se odehrává zejména na poli podvozku. Najdeme zde tak například 17″ litá kola, prémiový multifunkční displej, multifunkční volant, vyhřívané sedačky nebo třeba automatickou převodovku DSG. Musím říct, že tomuhle typu auta automat nesmírně sluší. Navíc mě nepřestává překvapovat, jak hezky si se 110kW motorem rozumí.

Rozměry

Knaus Tourer CUV měří na délku 589cm, na šířku příjemných 216cm a nejzajímavější je pak výška. Ta činí za jízdy pouhých 228cm. Díky tomu se auto v zatáčkách méně naklání a nejspíše bude dosahovat i příznivější spotřeby. To jsme bohužel vzhledem k podmínkám testu nedokázali ověřit a navíc motor byl zcela syrový (vůz měl najeto jen necelých 50km).

V tomto případě bude zajímavá i vnitřní výška vozu. Při stažené střeše během jízdy je vnitřní výška pouhých 147cm, během „bydlení“ je zde však královských 217cm. Ani dlouháni se zde tak nebudou cítit stísněně.

Půdorys

Stejně jako Tourer Van tak i Knaus Tourer CUV se nabízí ve dvou půdorysech. Tím prvním, který jsme měli k dispozici my, je 500MQ. Jedná se o obvyklé rozložení interiéru, tak jak jej známe z většiny obytných dodávek. To znamená za kabinou řidiče přední salón s lavicí pro dva, za nimi pak koupelna a přes uličku kuchyňský blok. V zadní části pak příčné lůžko. Stejně jako u sesterského modelu Tourer Van i zde našel své místo netradiční zdvihací sprchový kout.

Druhou variantou je 500LT. U tohoto vozidla je charakteristickým znakem dvojice pohovek umístěná za kabinou řidiče podél vozidla se stolkem uprostřed. Tuto sestavu lze pak přestavět v rozměrné dvoulůžko. Dále pak navazuje v pravé části vozidla kuchyňsky blok, zatímco naproti našla místo koupelna a vertikálně orientovaná garáž. Jak si řekneme dále v testu, tohle uspořádání interiéru je právě v podání Knaus Tourer CUV mimořádně zajímavé, protože umožňuje spát ve vozidle i při stažené střeše.

První dojmy

Jízda

Jamile se rozjedete v Knaus Tourer CUV máte stále pocit, že jedete v malé kompaktní dodávce VW T6.1. Rozměry auta vám tak jen neustále připomínají široká zrcátka. Ve srovnání s modelem Tourer Van je ale jízda ještě bližší T6.1, neboť auto má níže posazené těžiště, a tak nemá tendenci se v zatáčkách tolik naklánět. Ne že by v tom byl Tourer Van nějak špatný, ale tedy je to prostě ještě o chlup lepší.

Nějaké akčnější nebo delší jízdy jsme si ale bohužel moc neužili. Jen co jsme auto převzali, počasí se razantně zhoršilo. A proto jsme vzhledem k ne příliš vhodnému obutí vozu zvolili jen minimalistické přejezdy. Ale i tak jsem měl z jízdy moc dobrý dojem.

Bydlení

Naší první starostí bylo počasí. Jak se nám bude spát v autě, jehož 1/3 stěn tvoří v zásadě stan, když je venku teplota lehce pod nulou? Tahle obava se nakonec naštěstí ukázala velice rychle jako lichá. Naftové topení Truma Combi 4D odvádělo svoji práci velice dobře a pro dané počasí si s horší úrovní izolace poradilo statečně. Drobnou výtku bych ale přeci jen měl. O tom si ale napíšeme až v podrobnějším pojednání v dalších dílech testu.

Na prostor a uspořádání jsme již byli připraveni z předchozího testu Tourer Van 500MQ. Nižší salón nijak nevadí. Námi testovaný vůz byl opět vybaven předním stahovacím dvoulůžkem, které lze ale v případě Knaus Tourer CUV zdvihnout o něco méně, než jak tomu bylo u jeho sourozence, což bohužel znamenalo, že tu a tam se moje hlava s rámem postele potkala. Určitě by si na to ale člověk zvykl, stejně jako u police nad kabinou řidiče třeba v Ducatu.

Knaus také trochu zapracoval na koupelně. Umístil do ní trochu jiné umyvadlo a vyměnil dveře za dvojdílné. Díky těmto úpravám je koupelna o něco málo prostornější, než jak tomu bylo u Tourer Vanu. Je to změna určitě správným směrem, protože k použitelnosti zejména v režimu toalety jsem měl u dříve testovaného modelu určité výhrady (mimochodem – dle informací od prodejce se podobných úprav dočkal už i Tourer Van).

Závěr

Nebudu auto zatím ještě hodnotit. Jako vždy bude následovat několik dalších článků, kde vás s tímto netradičním vozem seznámím podrobněji. Zatím uzavřu tento článek konstatováním, že zpracování unikátního mechanismu zdvihací střechy je velice precizní a ani za jízdy není slyšet žádné pazvuky, které by mohly pramenit z nižší pevnosti celé konstrukce. Za mě rozhodně palec nahoru za zpracování.

Další díl testu: Díl 2 – jak se v něm žije přes den

Bude vás také zajímat

Newsletter

Přihlaš se k pravidelnému odběru novinek z webu a nic ti neunikne.
Jednodušší už to být nemůže!

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

spot_img

Nejnovější

PODCAST: Caravan Salon Düsseldorf 2024 a novinky ve Studiu Karavan

Studio Karavan přichází v nové podobě! Ke mně se přidává nově Honza Bordovský z CamperLIFE.cz. V tomto díle jsme vám představili novinky z letošního...

Bezděz a okolí obytným vozem s přespáním zdarma

Babí léto přímo lákalo k prodlouženému víkendu a poznávání krás naší vlasti. A při bloudění mapou padla volba na Bezděz a sportovně rekreační areál...

PODCAST: Stanová střecha na vestavbu – co obnáší její montáž a jak se s ní žije?

Stanová střecha, to je moje srdeční záležitost. Za mě je to jedna z nejlepších cest, jak jak výrazně zvětšit prostor obytného auta. Ano, má...

Thule VeloTrack – nosič elektrokol na zadní křídlové dveře

Thule VeloTrack je další evolucí nosičů určených k převozu kol na zadních křídlových dveřích. Limitem těchto nosičů bývá jejich nosnost. Thule VeloTrack však svou...

CI Kyros 7 Vantastic (2025) – tohle jsme ještě neviděli!

CI Kyros 7 Vantastic je vestavba, která mě po dlouhé době fakt překvapila! Takhle nezvykle pojatý půdorys a takovou odvahu bych zrovna od firmy...